Een goed functionerend stoomsysteem verhoogt productiecapaciteit en bespaart energie! Een goed functionerende condenspot is daarbij van groot belang voor een optimale werking van uw stoominstallatie. Laat daarom regelmatig een condenspotmeting uitvoeren waarbij ook naar uw stoomsysteem wordt gekeken. Zo voorkomt u (veel) te hoge energiekosten en schade aan uw installatie.

Meer weten over Condenspotmeting?

Onze experts geven je graag een advies op maat!

Voordelen condenspotmeting

  • Voorkom schade aan uw stoominstallatie

  • Bespaar op energiekosten

  • U krijgt uitleg omtrent het systeem incl. opslossingen voor mogelijke problemen
  • Verminderde uitstoot van schadelijke stoffen
  • Snel terugverdiend

Werking condenspot

Een condenspot zorgt voor de afvoer van condensaat uit het stoomsysteem (leidingen en warmtewisselaars). Daardoor wordt schade aan de stoominstallatie voorkomen en verbetert de werking van warmtewisselaars.

Schade voorkomen

Wanneer condensaat in de stoomleidingen terechtkomt kan dit behoorlijke schade aan uw stoominstallatie veroorzaken (watersnelheden tot 40m/s i.p.v. de toegestane 2 á 3 m/s). Waterslag is een veel voorkomend probleem als gevolg van een niet goed werkende condenspot.

Energie besparen

Het verwijderde condensaat bevat nog veel energie hetgeen kan worden teruggeleverd aan de stoominstallatie of worden benut voor de laagwaardige energie behoefte. Indien het condensaat terug wordt geleverd aan de stoominstallatie zorgt de warmte in het condensaat ervoor dat er minder energie nodig is om het voedingswater te verwarmen. Tevens wordt er bespaard op spuiverliezen van de stoomketel. Naast het terugleveren van energierijk condensaat wordt ook bespaard op de CO2 en NOx uitstoot (milieuvriendelijk) De kosten van een condenspotmeting zijn alleen al door de energiebesparing snel terugverdiend.

Condenspotmetingen door Standard Fasel

Tijdens een condenspotmeting controleert een gecertificeerde inspecteur van Standard Fasel, met speciale meetapparatuur, de condenspotten op lekkages, vervuiling en op juiste keuze. Eventuele problemen kunnen wij direct lokaliseren en verhelpen. De uitslag van de metingen kunt u gemakkelijk inzien via uw online portaal. Zo houdt u altijd zicht op de prestaties van uw stoominstallatie.
In de meeste gevallen adviseren wij om jaarlijks een condenspottenmeting uit te laten voeren.

Ontdek de mogelijkheden voor uw organisatie

Standard Fasel is een toonaangevende speler in duurzame innovaties, die innovatieve oplossingen biedt om uw installatie te verduurzamen. Met bijna 60 jaar internationale ervaring, bieden ze uitgebreide expertise in het ontwerpen en plaatsen van ketelhuizen over de hele wereld, waarbij ze een centraal aanspreekpunt bieden voor keteltechniek, brandertechniek en onderhoud.