Heetwaterketels leveren geen stoom maar heet water. Indien de ontwerp aanvoertemperatuur van het water boven de 110°C ligt spreken we van heet water. Voor watertemperaturen lager dan 110°C wordt een warmwaterketel gebruikt. Heetwaterketels worden voornamelijk gebruikt als back-up en pieklast ketel voor stadsverwarmingsnetwerken en als primaire energiebron voor de verwarming van ziekenhuizen. Door de hoge druk die ontstaat bij heetwaterketels is het verplicht de apparatuur regelmatig te laten keuren door een onafhankelijke instantie. 

Heetwaterketels kunnen net als stoomketels worden uitgevoerd als vlampijpketel en als waterpijpketel. Voor vlampijpketels geldt dat de maximale capaciteit beperkt is tot c.a. 40 MW thermisch. Als er meer capaciteit nodig is, kan een waterpijpketel uitkomst bieden. Het is ook mogelijk om meerdere vlampijpketels in te zetten in een zogenaamde cascade opstelling. 

Schema heetwaterketel

Heetwaterketel

Engineering schets van een heetwaterketel

Meer weten over Heetwaterketels?

Onze experts geven je graag een advies op maat!

Heetwaterketels of warmwaterketels kunnen worden uitgevoerd met de Standard Fasel TAS-brander waarbij behalve aardgas of olie ook een grote diversiteit aan alternatieve brandstoffen kan worden ingezet.

Heetwaterketel in een energiecentrale

heetwaterketel-enegiecentrale

Het resultaat van de engineering schets bovenaan deze pagina. Een heetwaterketel in een energiecentrale.

Om energie te besparen kunnen zowel heet- als warmwaterketels worden uitgevoerd met economiserluvo en/of rookgascondensor.

Heeft u vragen over hulp nodig met betrekking tot uw heetwaterketel? Onze specialisten staan u graag te woord. Neem contact met ons op! 

Ontdek de mogelijkheden voor uw organisatie

Standard Fasel is een toonaangevende speler in duurzame innovaties, die innovatieve oplossingen biedt om uw installatie te verduurzamen. Met bijna 60 jaar internationale ervaring, bieden ze uitgebreide expertise in het ontwerpen en plaatsen van ketelhuizen over de hele wereld, waarbij ze een centraal aanspreekpunt bieden voor keteltechniek, brandertechniek en onderhoud.