Een korte introductie van Standard Fasel

Standard Fasel is begin jaren zestig ontstaan uit de afdelingen proces apparaten en ketelbouw van het Utrechtse bedrijf Werkspoor. In de loop der jaren zijn de ketelmaker “Ten Horn” uit Veendam en de branderdivisie van L. Tas & Co. uit Amsterdam aan het bedrijf toegevoegd.

Ons bedrijf heeft zich door de jaren heen wereldwijd onderscheiden op het gebied van nieuwbouw, modificatie en reparatie van industriële stoomketels in de energie- petro -chemische industrie. Tot op heden heeft Standard Fasel ongeveer 1100 installaties over de hele wereld geleverd. Hiertoe behoren grote waterpijpketels (zowel direct gestookt als gestookt met afgassen van een gasturbine en een combinatie van beide), cilindrische stoom- en heetwaterketels, restwarmteketels voor de petrochemische industrie, de zogenaamde “Shell Gasification Units” ( gepatenteerd) en diverse soorten industriële brander installaties.

Standard Fasel heeft uitstekende wereldwijde after-sales contacten met de gebruikers van onze installed base. Regelmatig leveren wij reserveonderdelen, voeren reparaties, modificaties, inspecties en onderzoeken uit en geven advies aan onze klanten over voorgaande onderwerpen.

Standard Fasel is een full service dienstverlener voor stoom- en warmwaterketelinstallaties. Bij Standard Fasel hebben we twee hoofdafdelingen om onze opdrachtgevers en klanten te ondersteunen. Ten eerste de projectafdeling die greenfield- en brownfieldprojecten realiseert, specifiek op basis van klantspecificaties of op basis van de ruime ervaring en kennis van ketelinstallaties. De serviceafdeling ondersteunt onze klanten met periodiek en correctief onderhoud en reparaties aan zowel ketel- als branderinstallaties van alle soorten en merken

Standard Fasel is in het bezit van de volgende certificaten:

 • ASME-certificaat van autorisatie, aanduiding R, S & U
 • NIBC Certificaat van Autorisatie, aanduiding R
 • Lloyd’s Register-certificaat AD 2000
 • Lloyd’s Register certificaat ISO 9001
 • Lloyd’s Register certificaat ISO 14001
 • Lloyd’s Register certificaat ISO 3834-2
 • Lloyd’s Register certificaat ISO 45001
 • Lloyd’s Register certificaat VCA**
 • KIWA certificaat SCIOS scope 2, 3, 5, 6, 7a, 7b.

Strategieën voor de toekomst

Standard Fasel wil zich blijven onderscheiden als innovatieve dienstverlener op de gebieden waar warmte- en stoomopwekking nodig is. Stoom is nog steeds een uitstekend medium om grote thermische energiestromen van de ene locatie naar de andere te realiseren. Aan de andere kant evolueert de behoefte aan alternatieve bronnen en de diversiteit daarvan snel. Standard Fasel is actief betrokken bij de ontwikkeling van innovatieve concepten op dit gebied. De verschillende alternatieve energiebronnen vereisen verschillende en soms zeer specifieke conversietechnieken. Standard Fasel is actief betrokken bij deze ontwikkelingen.

Naast het leveren van nieuwe installaties is Standard Fasel ook zeer actief op het gebied van beheer en onderhoud van installaties. Niet in de laatste plaats om ervaring op te doen die wordt toegepast bij het ontwerpen van nieuwe installaties.

Voortzetting van deze activiteiten impliceert dat we in de loop van de tijd vaker alternatieve energiebronnen zullen tegenkomen.

Speerpunten in de project- en onderhoudsaanpak van Standard Fasel zijn:

 • Betrouwbaarheid van de installaties en onze dienstverlening
 • Reductie van de Total Cost of Ownership en de impact op het milieu
 • Veiligheid van de installaties voor mens en milieu

Nieuws oktober 2021

Standard Fasel, als één van de marktleiders in Nederland voor ketel- en brander oplossingen, maakt sinds oktober 2021 deel uit van de Babcock Wanson Group en versterkt daarmee haar leiderschap op de Benelux-markt voor industriële ketels en ontwikkelt haar Europese ambitie verder en consolideert de industriële ketelmarkt naar een pan – Europese leider die innovatieve en milieuvriendelijke technologieën kan bevorderen.

Babcock Wanson Group is een toonaangevende internationale speler op het gebied van de energietransitie en levert apparatuur en oplossingen voor industriële ketelinstallaties. Met meer dan 100 jaar ervaring biedt de Babcock Wanson groep oplossingen op maat om het energieverbruik en de impact op het milieu voor haar klanten te verminderen.

Standard Fasel is een Nederlandse groep met een sterke reputatie op het gebied van industriële ketels. Als specialist in het ontwerp, de productie en de verkoop van industriële ketels en branders voor de energie-, voedingsmiddelen-, chemische en productie-industrie, biedt Standard Fasel zijn klanten ook een breed scala aan diensten, waaronder engineering, installatie van kant-en-klare projecten, monitoring en onderhoud van apparatuur. Het bedrijf heeft een expertise ontwikkeld op het gebied van hoogvermogen ketels, waardoor het een sterk concurrentievoordeel heeft op de industriële ketelmarkt in Nederland en internationaal.

De algehele professionaliteit demonstreert en positioneert ons bedrijf als een waardevolle potentiële partner om aan uw zakelijke behoeften te voldoen.

Wij zijn ervan overtuigd dat onze diensten uw activiteiten zullen verbeteren en zullen bijdragen aan het succes van uw projecten.

Babcock wanson group