Een stoomketel verdampt water door het te laten koken. In het ketelvoedingswater zijn in meer of mindere mate vaste stoffen opgelost, die achterblijven in de ketel. Hierdoor treedt er indikking op. Om de ketel te beschermen zal er daarom gespuid moeten worden om te voorkomen dat er ketelsteen ontstaat, met uiteindelijke desastreuze gevolgen. Om het spuiaandeel tot een minimum te beperken is de kwaliteit van het ketelvoedingswater van primair belang. Daarnaast is het mogelijk om de warmte aanwezig in het spuitwater terug te winnen.

Dat kan op een aantal manieren. De eerste manier is om doormiddel van een flashvat het hete spuiwater te laten expanderen naar een lagere druk. Hierbij komt lage druk stoom vrij. Lage druk stoom kan worden ingezet als extra energiebron voor de ontgasser van het voedingswater of in een proces elders. Daarnaast is het mogelijk om middels een warmtewisselaar een koude waterstroom op te warmen. In veel gevallen betreft het hier suppletiewater van de stoominstallatie, maar dat kan evengoed een secundair proces zijn. Het flashvat en de warmtewisselaar kunnen ook gecombineerd worden toegepast.

Meer weten over warmteterugwinning?

Onze experts geven je graag een advies op maat!

Voordelen spuiwater warmteterugwinning

  • Verhoog het rendement van uw installatie

  • Bespaar op energiekosten

  • Minder uitstoot van CO2

  • Uw investering is snel terugverdiend

Flashvat spuiwater warmeteterugwinning

Energiebesparing door spuiwater warmteterugwinning

Doordat restwarmte aan het spuiwater wordt onttrokken vindt er energiebesparing plaats. De investering in spuiwater warmteterugwinning verdient zich dan ook snel terug. Bovendien zorgt het voor een vermindering van de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen.

Verhoog het rendement van uw installatie

Bij Standard Fasel zorgen we ervoor dat de spuiwater warmteterugwinning perfect aansluit op uw specifieke situatie om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Benieuwd wat een spuiwater warmteterugwinning voor u kan opleveren? Onze experts maken graag een berekening op maat voor u! Neem contact op!

Ontdek de mogelijkheden voor uw organisatie

Standard Fasel is een toonaangevende speler in duurzame innovaties, die innovatieve oplossingen biedt om uw installatie te verduurzamen. Met bijna 60 jaar internationale ervaring, bieden ze uitgebreide expertise in het ontwerpen en plaatsen van ketelhuizen over de hele wereld, waarbij ze een centraal aanspreekpunt bieden voor keteltechniek, brandertechniek en onderhoud.