Standard Fasel levert stoomketels voor industriële toepassingen. U kunt bij ons terecht voor levering, plaatsing, inspecties en onderhoud van stoomketels. Omdat wij ook branders voor stoominstallaties leveren en onderhouden heeft bij ons één centraal aanspreekpunt voor uw gehele ketelhuis. Neem contact op met één van onze adviseurs voor meer informatie en advies.

Soorten Stoomketels

Stoomketels zijn er in 2 soorten: Vlampijpketels en waterpijpketels. Behalve dat ze een ander technisch ontwerp hebben, is het belangrijkste verschil de stoomdruk. Een waterpijpketel kan een hogere stoomdruk leveren dan een vlampijpketel. 

Meer weten over Stoomketels?

Heeft u vragen of hulp nodig met betrekking tot uw stoomketel? Onze specialisten staan u graag te woord. Standard Fasel heeft jarenlange ervaring met het ontwerpen, bouwen en leveren van verschillende typen ketels.

Vlampijpketels

Vlampijpketels worden gebruikt bij een kleine of middelgrote warmtevraag. Hieronder verstaan we enkele honderden kilogrammen stoom per uur tot 70 ton per uur of meer. De stoomdruk is daarbij beperkt tot ongeveer 30 barg, afhankelijk van de schaalgrote. Dit type stoomketel kun je uitrusten met een stoom-oververhitter. Hierdoor is het mogelijk om een stoomtemperatuur van meer dan 500°C te behalen. 

Bij vlampijpketels gaan er hete gassen door een aantal pijpen in de stoomketel. Deze hete gassen verwarmen het water in de ketel, zodat er stoom ontstaat. Een vlampijpketel komt dus aan zijn naam doordat de pijpen in de ketel verhit worden door de brander. Een vlampijpketel wordt ook wel een cilindrische ketel of drietreks- vuurgang-vlampijpketel genoemd.

Stoomketel

Waterpijpketels

Moet de stoomketel een hoge druk leveren van boven 30 barg, dan wordt meestal gekozen voor een waterpijpketel. Dit type stoomketel wordt daarom veel gebruikt in de zware industrie en in elektriciteitscentrales. Net als vlampijpketels worden waterpijpketels in de meeste gevallen uitgevoerd met een stoom-oververhitter om extra hoge stoomtemperaturen te behalen. 

Een waterpijpketel werkt precies andersom dan een vlampijpketel; het water of stoom gaat door de pijpen in de ketel en dit wordt van buitenaf verwarmd door de hete gassen in de ketel. Een voorbeeld van een waterpijpketel is een afgassenketel, die in de hete uitlaatgassen van een gasturbine wordt geplaatst.

De waterkwaliteit is bij een waterpijpketel meestal meer van belang dan bij een vlampijpketel.

Brandstoffen en energiebesparing stoomketels

Zowel vlampijpketels als waterpijpketels kunnen worden uitgevoerd met de Standard Fasel TAS-brander. Behalve aardgas of olie kan hiermee ook een grote diversiteit aan alternatieve brandstoffen worden ingezet. Om energie te besparen kunnen industriële stoomketels worden uitgevoerd met economiserluvo en/of rookgascondensor.  Dit zorgt voor een extra hoog rendement van de stoomketel, terwijl het brandstofverbruik wordt verlaagd.

Gebruikte stoomketels

Standard Fasel heeft zelf geen gebruikte stoomketels in haar leveringsprogramma. Wel kunnen wij voor u bemiddelen bij de aanschaf van een gebruikte ketel. Daarnaast hebben wij veel ervaring met complete ombouw van stoomketels, zodat deze perfect in de nieuwe omgeving ingepast kunnen worden.

Heeft u vragen of hulp nodig met betrekking tot uw stoomketel? Onze specialisten staan u graag te woord. Standard Fasel heeft jarenlange ervaring met het ontwerpen, bouwen en leveren van verschillende typen ketels.

Ontdek de mogelijkheden voor uw organisatie

Standard Fasel is een toonaangevende speler in duurzame innovaties, die innovatieve oplossingen biedt om uw installatie te verduurzamen. Met bijna 60 jaar internationale ervaring, bieden ze uitgebreide expertise in het ontwerpen en plaatsen van ketelhuizen over de hele wereld, waarbij ze een centraal aanspreekpunt bieden voor keteltechniek, brandertechniek en onderhoud.