Stoomketelinstallaties worden ingezet in diverse industriële toepassingen. In veel gevallen komt de stoom terug naar het ketelhuis in de vorm van condensaat. In andere gevallen gaat een deel of alle stoom in het proces verloren. Dit betekent dat er vers (koud) water moet worden gesuppleerd. Dit koude suppletiewater kan worden opgewarmd middels een rookgascondensor. Hiervoor wordt restwarmte in de rookgassen na de economiser en eventuele luvo gebruikt. Doordat de rookgassen verder dan het dauwpunt worden terug gekoeld is er sprake van condensatie. Vandaar de naam rookgascondensor. Behalve suppletiewater kunnen uiteraard ook andere lage temperatuur processen worden verwarmd met de rookgascondensor.

  • Verhoog het rendement van uw installatie tot wel 20%

  • Bespaar op energiekosten

  • Minder uitstoot van CO2

  • Profiteer van de Energie Investeringsaftrek

Meer weten over Rookgascondensors?

Onze experts geven je graag een advies op maat!

Een rookgascondensor zorgt voor meer rendement

Een rookgascondensor bestaat één of meerdere warmtewisselaars in een omkasting. Omdat het rookgascondensaat zuur is worden alle delen die in contact komen met de rookgassen uitgevoerd in zuurbestendige materialen, meestal roestvaststaal. Daarnaast heeft een rookgascondensor een condensafvoer die op het riool wordt aangesloten.

Rookgascondensor

Doordat restwarmte aan de rookgassen wordt onttrokken hoeft het koude water niet elders door primaire energie te worden opgewarmd. Hierdoor vindt er een flinke besparing plaats op energiekosten. De investering in een rookgascondensor verdient zich dan ook snel terug. Het rendement van een stoomketel kan door gebruik van een rookgascondensor tot wel 20% worden verbeterd. Bovendien zorgt het voor een vermindering van de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen door de stoominstallatie.

Profiteer van de Energie Investeringsaftrek

De rookgascondensor is een condenserende warmtewisselaar die is opgenomen in de milieulijst van de Energie Investeringsaftrek (EIA). Een groot gedeelte van de investering (condensor en bijhorende kosten) kunnen daarom als extra fiscale aftrekpost kunnen worden opgevoerd.

Ontdek de mogelijkheden voor uw organisatie

Standard Fasel is een toonaangevende speler in duurzame innovaties, die innovatieve oplossingen biedt om uw installatie te verduurzamen. Met bijna 60 jaar internationale ervaring, bieden ze uitgebreide expertise in het ontwerpen en plaatsen van ketelhuizen over de hele wereld, waarbij ze een centraal aanspreekpunt bieden voor keteltechniek, brandertechniek en onderhoud.